La ce vârstă achiziționăm puii de iepuri de rasă ?
Desigur există numeroase opinii printre crescători, și practici diferite. Înțărcarea puilor de iepure se poate face mai devreme, dar acest lucru e recomandat în literatura de specialitate doar în cazul creșterii intensive industriale, unde iepurii sunt hrăniți cu furaje granulate și au un regim specific profilactic , tocmai pentru a depăși cât mai ușor stresul de înțărcare. Fiind vorba de iepuri destinați îngrășării și fiind vorba de producții ciclice industriale, fiind destinați sacrificării în viitor, puii sunt înțărcați de obicei la o lună, și crescuți până la 3-4 luni . Iepuroaicele sunt reintroduse la monte (de obicei artificiale) pentru reluarea ciclului productiv.
Altfel stau lucrurile în cazul creșterii iepurilor de rasă destinați reproducției ori participării la expoziții. Acești iepuri, puii, tineretul și adulții au nevoie de o îngrijire specială tocmai datorită scopului căruia sunt destinați.
Puii este bine să rămână cu mama lor cât mai mult timp, cam până la 2 luni, pentru câteva motive: în primul rând formarea imunității naturale prin laptele pe care îl sug de la mamă, o dezvoltare normală a scheletului, a musculaturii și a funcțiilor organismului, formarea echipamentului enzimatic complet stomacal și intestinal, siguranța asigurată de protecția mamei, diminuarea stresului de vaccinare și transport.
Înțărcarea prematură însemnă o imunitate precară, un stres de înțărcare care afectează puiul de iepure, o dezvoltare insuficientă, un risc crescut pentru contractarea și/sau manifestarea coccidiozei și pentru faptul că trebuie vaccinați în această perioadă – o expunere la stresul de vaccinare care e suportată mai greu decât atunci când puii sunt cu mama lor.
Iată de ce toate aceste vulnerabilități cumulate pot duce la probleme mari de sănătate pentru puii de iepure înțărcați mai devreme, destinați vânzării și transportului pe distanțe mari. Au fost semnalate numeroase cazuri când puii de vârste fragede 6 -8 săptămâni, fiind transportați și supuși mai multor stresuri și vulnerabilități, au sucombat, ori s-au înbolnăvit, ori au avut o dezvoltare slabă.
Transportul pe distanțe mai mari poate afecta prin stres și deshidratare organismul care nu este suficient de rezistent și care nu are resurse energetice. Puii de iepure sunt cei mai vulnerabili, fiind cei mai fragili. Pentru a rezista transportului animalele trebuie să fie viguroase, sănătoase, bine hrănite și hidratate. De obicei animalele se pregătesc pentru transport pe distanțe mai mari cu câteva zile înainte, prin administrarea de vitamine și hrană adecvată, iar cușca de transport trebuie să permită o ventilație corespunzătoare nevoilor de respirație ale iepurelui.
Ca o părere personală iepurii de rasă trebuie achiziționați după vârsta de 2,5 – 3 luni, presupunând că au fost întărcați la 2 luni și până la această vârstă iepurele a primit imunitatea naturală de la mamă și are o imunitate dobândită care se reflectă într- o dezvoltare armonioasă și viguroasă a corpului care poate fi apreciată de un cumpărător, cu privire la vârsta și greutate în funcție de fiecare rasă, fără semne de boală. Dacă avem referințe că până la această vârstă a primit tratamentele profilactice împotriva coccidiozei și i s-au efectuat vaccinurile contra mixomatozei și bolii hemoragice a iepurelui (Rhd), ( la minim 6 săptămâni și respectiv 10 săptămâni, al doilea rapel) atunci e ok.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.